2009-10-25

Slut på serien

Jaha, så fick vi tappra som var på IP och såg sista matchen för säsongen en glad överraskning. Alla förväntade (!?) sig en klar förlust mot tunga GIF Sundsvall som även hade en teoretisk chans på kvalplatsen till allsvenskan. Som BoIS:are kände man igen norrlänningarnas sätt att spela – matchen betydde oerhört mycket och då klappade man genom totalt. Precis som BoIS brukar göra allt för ofta. Målkalaset med 5-2 satt underbart skönt och ändå förlösande, som en skön avslutning på serien.

En 8:e plats innebär att målet för säsongen är uppfyllt. Det ger en bonus till klubbkassan på 714.000 kr från Svenska Spel och TV-intäkter. Hade man tagit chansen när man hade den i egna händer att klättra lite i tabellen så hade en 4:e plats gett det dubbla; 1.435.000 kr.

De flesta av oss supportrar tycker nog detta var en skitsäsong överlag men jag tror att med en nykter syn på den i retroperspektiv så har den inte varit så dålig ändå. Tänka på t.ex. följande punkter:

- Vi bytte ett 10-tal spelare i truppen inför denna säsong, d.v.s. nästan halva truppen är ny. Av erfarenhet vet vi att det tar alltid en halv serie innan dessa är samspelta.

- Ivo Pekalski lämnade oss en bit in på säsongen, annars var han ordinarie i startelvan. Även reservmålvakten Sebastian Karlsson lämnade BoIS och gjorde därmed plats för Mirza som reservmålvakt. Det innebär att vi HAR bytt halva truppen detta år.

- Första halva serien spelade man 4-2-3-1 innan man bytte till 4-4-2. Man såg en klar förbättring efter det och det var nog delvis pga spelsystemet och delsvis pga föregående punkt.

- När Fredrik Olsson äntligen fick spela på sin ordinarie plats som anfallare i 4-4-2 började han spruta in mål och slutade delad 3:a i skytteligan; på en halv säsong. Tänk om han fått spela där hela säsongen – hade det blivit 20-25 mål från honom då?

- Ungdomar har återigen fått chansen och Niklas Nielsen är väl den av dessa som gjort störst succé. Kämpar, river och sliter och ser till att det händer saker runt honom hela tiden.

- I sista matchen spelade man först med 4-4-2 men efter en kvart när man ändå ledde med 2-0 provade Linderoth som han sagt före matchen att köra med 4-3-3. Ärligt talat – det såg riktigt, riktigt intressant ut. Kanske något att fundera över nästa år om man kan behålla Pär och Babis, samt lite beroende på vilka övriga spelare som kommer/lämnar.

Förra året var ett riktigt skitår, Linderoth och Fotbollsutskottet insåg nog vilka brister vi hade i spelartruppen och vad som behöver förbättras i densamma. Detta har man påbörjat i år och medvetet börjat bygga “Nya BoIS” från mer eller mindre scratch.

Marginalerna var trots allt emot oss i år, ur meningen att BoIS varit för ojämna från match till match. När man får allt att stämma med spelet producerar BoIS en rejält offensiv fotboll. Den stora akilleshälen har ju faktiskt legat i det defensiva spelet i år, med många tveksamma insatser från backlinjen. Som tur är har vi Peter i mål som inte gör många misstag.

Inte för jag vill påstå redan nu att nästa år blir varken bra eller dåligt. Men om man analyserar denna gångna säsong så kunde det varit bättre, absolut, men det har ändå inte varit så dåligt som många i det kräsna Landskrona påstår.

Ponera att vi nästa år spelar som vi gjort under andra halvan av serien, och att vi dessutom stärker upp backlinjen och hela det defensiva spelet lite, samt får ytterligare lite riktlinjer i spelet under matcher – oavsett vem som tränar laget. Och att vi kanske bara byter ut 4-6 spelare detta år. Då kan det ändå bli intressant igen nästa år…

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan inte du som är så fiffig räkna ut poängsnittet med Olsson/PC på topp från start i tvåmannaanfall och poängsnittet utan denna start?

/Togge