2010-03-23

Visumproblem igen för BoIS?

Lär man sig aldrig ens av egna misstag?

Under hela den gångna veckans Cypern-läger skulle syd-afrikanen “Surprise” komma för provspel, och BoIS säger sig ha skickat alla papper som hans agent begärt för ändamålet. Det blev inget.

För bara två år sedan lyckades BoIS “glömma” skaffa Visum till Cypern för Charles Anderson, som fick vända hem. Samma sak hände Norrköping för Kevin Amuneke och en till.

Av egen erfarenhet vet jag att det tar några enstaka timmar att fixa visum till Cypern. Råkade själv ut för det för snart 3 år sedan då vi skulle på semester dit med vänner - och min sambo, som är från Vitryssland (Europas sista diktatur), hade visum för att bo och arbeta i Sverige – men det gäller inte på Cypern. Det fick vi reda på dagen innan avresa då vi kom på att kolla det i sista stund.

Som svensk är man bortskämd sedan länge med att kunna röra sig fritt i Skandinavien helt utan pass, och med Schengenavtalet som ger oss bra rörlighet i en stor del av Europa med endast ett ID-kort, eller åtminstone pass utan visum. Att sätta sig på en färja i Helsingborg och åka över sundet, eller att sätta sig i en bil eller på ett tåg och åka över bron är inget märkvärdigt för oss. Men det är det för t.ex. vitryssar. Det är märkvärdigt bara att kunna resa till ett annat land ö.h.t; dels av ekonomiska skäl men dels för den begränsade rörligheten i forna sovjetunionen.

För att lösa vårt visumbehov ringde jag svenska ambassaden i Stockholm där jag fick mycket bra hjälp, dom kunde fixa det medan man väntade. Eftersom vi bor i Skåne föreslog dom t.o.m. oss att åka in till deras ambassad i Köpenhamn istället, så jag ringde dit på eftermiddagen och bokade tid nästa förmiddag. Lätt att köra dit, och det tog 20-30 minuter att utfärda visumet till henne, mycket trevlig och hjälpsam personal. På eftermiddagen flög vi på vår planerade semester utan problem.

Väl på plats i tullen på Cypern, ska tilläggas, blev det noggrann kontroll och ett kort förhör för dom är väldigt försiktiga där med utlänningar. Turister är välkomna men potentiella bosättare ska kunna försörja sig själva och inte “riskera belasta systemet”.

Så frågan jag ställer mig är varför det är så svårt för BoIS och ev. andra klubbar, att fixa visum till de spelare som behöver det för träningsläger på framförallt Cypern? Jag vet ju att det går att lösa snabbt och smidigt, för bara några hundralappar…

Märkligt.

3 kommentarer:

Björn Lind sa...

MickeP,

Undrar varför det är så svårt att få föreningen att bekräfta på hemsidan träningsmatchen mot ÖIS den 4 april?

På ÖIS's hemsida är det bekräftat sedan minst två veckor tillbaka men man har väl haft fullt upp med visumansökan, som tagit all tid och kraft i anspråk!

Zax sa...

Kanske det är för att han är i Afrika och att där går maskiniriet lite trögare om man inte mutar någon.Kan vara en förklaring jag vet inte.

MickeP sa...

Zax:
Mjo kanske det. Men nu är det Sydafrika som är rätt civiliserat och amerikaniserat överlag. Och det räcker att "Surprise" får visum till Sverige, vilket jag utgår från att han redan har, för att med det som bas sedan få visum till Cypern. Tror t.o.m. det underlättar att Sverige står som värdland för honom vid begärande av visum till Cypern; då vet Cypern ju att det är sannolikt enklare att skicka tillbaka honom hit än till Sydafrika om de måste utvisa honom ifall han stannar längre än visumet tillåter...

Jaja, man vet såklart inte de riktiga anledningarna här men nog känns det lite märkligt att det ska vara så svårt för BoIS att fixa visumen till Cypern... :)