2009-12-26

Förväntningar inför 2010

Med julen nu överstökad och när man unnat sig ett par dagars riktigt latande, börjar såklart funderingarna inför nyårshelgen och det kommande året dyka upp. Vad har 2010 i sitt sköte för oss BoIS-supportrar?

Intresset för Superettan blir nu nästan lika stort som för Allsvenskan, framförallt med Bajen här nere i denna serie – men även för andra klassiska lag som åkt ner och kommit upp i Superettan. Dessutom har vi två tränare i serien som är Champions League mästare – den ene av dom återfinns t.o.m. hos oss i Landskrona.

Henke Larsson-effekten ger stor PR åt BoIS och frågan är om det påverkar även favoritskapen innan serien drar igång. Hos ett spelbolag är Bajen, Assyriska och Örgryte i topp medan Landskrona återfinns i mittenskicket, kanske som sig bör. Att Henke är huvudtränare innebär inte succé i sig själv resultatmässigt, och dessutom har vi tappat halva truppen varav påfyllnad skett först i december, egentligen. Kan vi få hit ett par bra spelare tack vare Henke under januari/februari kanske vårt favoritskap klättrar något - men jag hoppas inte det.

Förväntningarna på tabellposition när vi summerar 2010 är inte höga från mig – vi bör kunna klara av att hamna i mitten mellan 5-11:e plats under Henkes första år. Men sen hoppas jag vi får en hävstångseffekt, om inte 2011 så åtminstone 2012. Det krävs dock kontinuitet (som jag har tjatat om i många år nu) och att vi alltså inte byter för många spelare i truppen från en säsong till nästa.

Mina förväntningar på Henke Larsson som huvudtränare är mest att vi kanske äntligen kan få lite nytänkande i Sverige från en tränare. Både vad gäller träningar, fysik och spelidé. Men även detta kommer bli ett långsiktigt arbete och visst hoppas alla på omedelbar succé men det är inte rimligt.

Förhoppningsvis drar BoIS även igång spelarinvestbolag nu i någon form, så att vi får ekonomiska muskler om det behövs, ifall tillfälle ges till en välscoutad kvalitetsspelare för viss roll i Henkes spelsystem. Som spelare borde man vara överlycklig att spela i och för BoIS just nu, den utbildning man får via Henke måste vara ovärderlig. Det borde kunna locka hit kvalitetsspelare, kanske rentav från Larssons kontaktnätverk?

Dock är den omedelbara förhoppningen när 2010 börjar, att vi får in några riktigt lovande spelare som kan ta en plats i startelvan direkt. Helst innan träningarna drar igång under Henke. Fotbollsutskottets ordförande Per Harrysson nämnde ju att 3-4 nya spelare bör vara klara en bit in i januari…

Hur som helst – det blir ett märkligt år 2010 för BoIS. Man har stora förväntningar, men samtidigt ändå inte. Kan vi alla bara få in i våra skallar att tänka långsiktigt; klubbledning, sponsorer, spelare, supportrar, först då kan vi ha riktigt stora förhoppningar tror jag.

GOTT NYTT RANDIGT ÅR, Alla BoIS:are!

Inga kommentarer: