2008-01-16

Håkanssons kylarmärke stulet


Kenneth Håkansson har gjort framförallt en stor bra insats med BoIS, och det är att han sanerat ekonomin från 90-talskrisen. Naturligtvis har Kenneth gjort en hel del andra bra saker också, men även dåliga. Ekonomisaneringen har dock varit hans stora kylarmärke att stoltsera med och som alla BoIS:are är honom evigt tacksamma för.

Men nu läser jag med bestörtning på fotbollskanalen.se att Landskrona gör mångmiljonförlust. Kenneth som just nu är med landslaget blev intervjuad av vad jag förmodar är Olof Lundh. Det finns ingen signatur på artikeln, men han är ju också på plats hos Landslaget och står bakom fotbollskanalen.se som gör "avslöjandet".

Det intressanta är att Lasse Möller varnade skrämmande korrekt redan den 27/2 -07 för just ekonomin. Lasse skriver i den länkade artikeln följande lösryckta citat, för att sammanfatta kort:

-"Inför fjolårssäsongen var Landskrona BoIS kassakista välfylld. Det egna kapitalet låg på 11 miljoner" ... "läckte det egna kapitalet oroväckande till nu runt 7 miljoner" ... "Men kan Håkansson täta luckorna i kassakistan enbart genom slimmad organisation? Ja troligtvis om resultaten kommer." ... "Om laget hamnar 'på kasen' direkt och får allt för många poäng upp till de tre uppflyttningsplatserna kan det få förödande konsekvenser för randigt."

Läs gärna hela artikeln - med facit i hand var Möller - tyvärr - helt rätt på det.

Nu tror jag att rubriceringen med "mångmiljonförlust" är mer säljande än sann, för en, ett par eller kansk tre miljoner kan man väl kalla för "miljonförlust", och i ett härad från fyra och upp en bit skulle jag själv kalla "flera" - att benämna det "många" tycker jag vore när det närmar sig tvåsiffrigt. Och det tror jag knappast. Eller hoppas?

Hur som helst hade man budgeterat med en miljon i minus, vilket är fullt rimligt efter den satsning som gjordes på återtåget och jag tycker satsningen var rätt att göra även om den blev fel genomförd, med facit i hand. Håkansson själv benämner det som "flera" miljoner i resultatminus 2007 och det tolkar jag som mer än två, d.v.s i häradet 3-4 miljoner. D.v.s ungefär halva det egna kapitalet.

Säga vad man vill men detta måste vara en oerhört grov felbudgetering från Håkansson, även om resultatet hade snyggats till om man fått sina rättmätiga pengar för Kevin. Men de senaste åren har BoIS ekonomi levt till ansenlig del på att man lyckats sälja talanger, och framförallt har Kenneth kunnat hänga sig kvar i BoIS tack vare denna ekonomiska hjälp. De senaste åren har man dessutom alltid budgeterat med för optimistiska publiksiffror och även där har det varit gravt fel.

Det ska bli oerhört intressant att få veta facit på ekonomin i slutändan...

Håkanssons kylarmärke med den ekonomiska kontrollen har nu verkligen blivit stulet. Eller stulet är kanske fel ord egentligen - han har ju själv förtappat det. Och ändå utnämner Lisa-företagen honom till årets ledare i Landskrona (!). Tsss.. Ska man titta bara på BoIS borde Mats Aronsson smälla betydligt högre som årets ledare, som exempel. Speciellt när dom ändå inte väger in Håkanssons landslagsuppdrag, som annars kunde varit en stor faktor.

Hög tid att byta ut honom mot ny ordförande, säger jag! Och det närmar sig årsmöte snart. Tänk om vi kunde få in en ny ordförande med samma "tänk" som Aronsson och Harrysson...

1 kommentar:

Anonym sa...

2006 gick vi minus med 3,4 miljoner. Spelarlönerna låg på 14,5miljoner. Under 2007 har BoIS inte avlönat dyra spelare som Segerström och Okkonen. Fick inte BoIS dessutom betalt för Segerström?

Jag vet inte hur BoIS kan ha gått minus med flera miljoner. 2 miljoner är väl acceptabelt. Men visar det sig att det är 3 miljoner så instämmer jag i allt som du skriver. Då måste man ju ha gjort något allvarligt fel någonstans i beräkningarna.

Inte vet dick.

Kul att Håkansson blivit utnämnd till årets ledare i Landskronas. Han är ju lagledare i Svenska landslaget också och dessutom ordförande för BoIS.

Det kanske i själva verket är på det viset att alla utom vi BoISare uppskattar Håkanssons person och ledarskap. Kanske är det så att vi som är emot Håkansson borde rannsaka oss själva när det kommer till Håkansson.

Jag efterlyser faktiskt en debatt kring detta. Bara vi som kvider i BoIS. Alla andra är ju uppenbarligen nöjda.