2006-08-10

Målvaktsfrågan


Den evigt kritiserade Lee Baxter har inte gjort någon succé i Landskrona heller och jag ska erkänna att jag själv vacklar fram och tillbaka i vad jag egentligen tycker om honom. Ena matchen håller han nollan och gör en tämligen stabil insats (om än med lite att göra) och andra matchen släpper han in till synes enkla bollar...

Tittar man på den officiella statistiken så har Lee Baxter på 18 spelade matcher hållt nollan 7 gånger. Endast två målvakter har bättre statistik; Brommapojkarnas Kristoffer Björklund (8 ggr) och suveräna Trelleborgs FF:s Fredrik Persson. På samma plats som Lee finns även Örebros Peter Westman. DEN statistiken är ju kanonbra för Baxter, åtminstone.

Att han sedan ligger på 21 insläppta mål är inte heller så farligt - färre mål har släppts in av Fredrik Sundfors (Sundsvall), Sebastian Karlsson (Degerfors), Nicklas Svensson (Ljungskile), Peter Westman (Örebro), Magnus Jonsson (Norrköping) samt förståss Fredrik Persson i TFF. Sämre statistik står 8 målvakter förr och Erland Hellström i Assyriska har samma antal som Lee. Betänker man att Lee släppte in hela 5 mål i en och samma match mot BP borta tidigt på säsongen ser det genast mycket bättre ut - utan dessa hade endast TFF haft bättre siffror, men det är såklart bara i teorin...

En förmildrande omständighet för Lee Baxter är naturligtvis när backlinjen inte gjort sitt jobb, även om det i mångt och mycket är Lee:s jobb att styra upp dom också. I början på säsongen var ju laget som helhet i ärlighetens namn inte bra heller, och speciellt inte med 4-2-3-1 spelsystemet. Därefter har mycket stabiliserats genom hela laget även om mycket fortfarande finns att önska. Den allmänna uppfattning är att Andrew Kellys intågande i startelvan har stabiliserat backlinjen oerhört mycket och han har nu spelat i 4 seriematcher och 1 cupmatch. På dessa fem matcher har BoIS gjort 8 mål framåt och släppt in 4 bakåt. Ironiskt nog är hälften av baklängesmålen dessutom olyckliga självmål av Kelly resp. Segerström, så utöver dessa har vi bara släppt in 2 motståndartillverkade mål (båda av Gefle i cupen) vilket jag måste säga är med beröm godkänt.

Detta till trots tycker jag ändå det var fegt av Pude att inte låta Stojan få chansen i cupmatchen, när det trots allt är mer eller mindre brukligt att låta reservmålvakten få stå i dessa matcher. Lika fegt som att han inte vågade ge Bobo Bola chansen från start också, eftersom cupmatcherna ofta innebär luftande av spelare nära startelvan. Men framförallt vore det intressant att ha fått se Stojan och hur han står sig i en skarp matchsituation. Alltid lätt att säga med facit i hand, men jag tror inte Stojan hade gjort bort sig där med att släppa in mer än tre mål åtminstone...

Min nuvarande ståndpunkt är att jag tror Stojan är en betydligt större talang än Lee Baxter, förmodligen nästan Sandqvist-klass på honom om några år om utveckligen går bra. Men med "nya" backlinjen genom Kelly och med den statistik som finns sedan omgång 15 när denna linje skapades talar för att Lee Baxter ska få fortsatt förtroende. Men dock med vissa förbehåll - något utrymme för tavlor finns absolut inte längre, och målen vi släpper till bakåt måste vara av hög klass från motståndarna för att inte belasta Baxters insatser.

Men just nu är det kritiskt läge att byta målvakt också, med tabelltoppens lag som motståndare de närmaste matcherna (Norrköping, Trelleborg, och Assyriska bland de 4 kommande matcherna med Qviding som enda undantag). Därefter har vi åtta matcher mot lag som alla f.n. ligger under oss i tabellen - det är vår raksträcka in i mål och här kan Stojan ta över buren när som helst utan att göra försvaret labilt anser jag, om så behövs (d.v.s om Baxter gör tabbar). De närmaste fyra matcherna är som alla vet livsviktiga och med kniven på strupen för BoIS - men en av dom i startelvan som verkligen behöver upp till bevis nu är just Lee Baxter. Och han har åtminstone mitt förtroende under dessa matcher också - statistiken talar för honom, speciellt nu på slutet med Kelly.

Däremot måste BoIS tänka på framtiden och en av Sveriges förmodligen största talanger tror jag många kan vara överrens om att legenden Ronnies son Erland Hellström är. Honom hade jag gärna sett i BoIS - han var i princip ensam spelare i Assyriska i allsvenskan förra året som räddade laget från riktigt förnedrande siffror i målprotokollen med sitt storspel och räddningar som inte ens Sandqvist hade klarat av ibland.

Tyvärr råkade Hellström ut för en skada nu och blir borta resten av säsongen, MEN under tiden löper hans kontrakt ut (!). Tidigare kunde inte Assyriska sälja honom ens om dom ville då klausuler i kontrakten gjorde att skatterna ökade exponentiellt i förhållande till försäljningssumman och resulterade i ren förlustaffär. "Underbara Sverige", säger jag sarkastiskt som hårt beskattad egenföretagare själv. Men nu bör BoIS agera och signa Hellström - t.o.m om det skulle ske på Stojans bekostnad. Hellström är ett fullblod i buren och bra både i luften såväl som närspelet.

I långa loppet hade jag nog helst sett Hellström som 1:a och Stojan som 2:a i truppen, dock...

Inga kommentarer: